Daha önce Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yasa dışı organ ticaretinde ilk beş ülkes listesine giren Mısır’da göçmenler de organ mafyasının kurbanları. Haaretz gazetesinin haberine göre Mısır’da bulunan 250 bin Afrikalı göçmenden binlercesi bu mafyanın kurbanı olmuş durumda.
Dünya Sağlık Örgütü ‘nün verilerine göre Mısır sadece organ kaçakçılığında değil hayatta olan insanlardan organ hırsızlığı oranının çok yüksek olduğu bir ülke. Afrikalı göçmenler ise kaçakçılara karşı en savunmasız kişiler durumda. Geçen temmuz ayında Mısır’da organ ticareti yapmak suçundan aralarında doktor ve hemşirelerin de bulunduğu 37 kişiye, 3 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmişti.
Gazeteye hikayesini anlatan Sudanlı 31 yaşındaki Amal başkent Kahire’de yaşıyor. Geçen yıl evinden çıkarken kaçırılan Amal, altı gün sonra evinde kendine geldiğinde hiçbir şey hatırlamadığını, vücudundaki bandajı kaldırdığında ise böbreğinin çalındığını anladığını anlamış. Ancak Amal’ın yaşadığı kabus bununla sınırla kalmamış. Onu kaçıranlar genç kadını telefonla arayıp yaşadıklarını birine anlatması durumunda onu öldürmekle tehdit etmiş.
Böbreği çalınan Sudanlı Mücahit ise ülkesine olayın üzerinden beş yıl geçmesine rağmen hala ülkesine dönemiyor. “Kimse böbreğmini benim iznim olmadan alındığına inanmaz. Organ satmak haram, hem benim için hem de ailem için utanç verici” diyor.