BARCELONA | 09 – 08 – 2017 | ODAK başyazarı Hamza Yalcın Türkiye’nin talebi üzerine Barselona’da tutuklandı.
Siyasi sığınmacı olarak 1984’ten beri İsveç’te yaşayan Yazar Hamza Yalçın tatil için gittiği İspanya’da gözaltına alındı. Yalçın’ın Türkiye tarafından arandığı için yakalandığı belirtildi. İsveç basınında yer alan haberlere göre Yalçın hafta sonu gittiği İspanya’nın Barselona kentinde pasaport polisi tarafından 3 Ağustos perşembe günü gözaltına alındı, 4 Ağustos’ta ise tutuklandı. Barcelona polisi sözcüsü Jose Antonio Nin, Yalçın’ın 3 Ağustos’ta gözaltına alındığını ve mahkemeye sevk için tutulduğunu söyledi. Mahkeme iade kararı verirse Yalçın, Türkiye’ye gönderilecek.
Aylık dergi Odak’ın başyazarı olan Hamza Yalçın, onlarca yıldır İsveç’te yaşıyor ve aynı zamanda İsveç vatandaşı.
Odak Dergisinin açıklaması; Odak dergisi de sitesinde editörünün serbest bırakılmasını isteyen bir yazıya yer verdi. Yazıda “Hamza Yalçın, Türkiye’de gerçekleştir diği devrimci faaliyetlerinden ötürü Türkiye hükümeti tarafından iki kere müebbet hapis cezasına çarptırılmış bir sosyalisttir. Odak Dergisi başyazarı ve aynı zamanda İsveç Yazarlar Birliği ile Amnesty (Af Örgütü) üyesi bir devrimcidir” denildi.
Yazıda, Yalçın’ın Türkiye’de yaşadığı yıllarda çeşitli cezaevlerinde kaldığı üst üste iki kez beraat ettiği bir davadan üst mahkemenin itirazı ile ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı da kaydediliyor.
Odak dergisi İspanyol yetkililerin Yalçın’ın İnterpol tarafından kırmızı bülten ile arandığını söylediklerini aktarıyor ve bunun gerekçesinin de Türkiye’de Odak dergisine yönelik operasyonlar olduğunu yazıyor.
Türkiye’de Ohal ve Basın Özgürlüğü
Yalçın’ın gözaltına alınması, Türkiye’nin özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana basın özgürlüğü konusunda uluslararası meslek kuruluşları ve bazı Avrupa kurumları ve siyasetçileri tarafından ciddi şekilde eleştirildiği bir döneme rastladı.
İsveç Dışişleri Bakanlığı Yalçın’ın neyle suçlandığını anlamaya çalıştığını söylüyor ama Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF’e göre Türkiye gazeteciyi “terörizm” ile suçluyor. RSF Türkiye hükümetini, geçen yılki darbe girişiminden bu yana yürürlükte olan Olağanüstü Hal durumunu, kendisine yöneltilen eleştirileri bastırmak için kullandığını söyleyerek eleştiriyor.
Associated Press haber ajansına konuşan Lundqvist, “Sürgündeki gazetecilerin bile tutuklanmaları endişe verici” ifadesini kullandı. İngiltere merkezli Uluslararası Yazarlar Birliği PEN’in İsveç Yöneticisi Elisabeth Asbrink, Yalçın’ın serbest bırakılması çağrısında bulunurken, geçen ay Büyükada’da gözaltına alınıp tutuklanan diğer bir İsveç vatandaşı Ali Gharavi’nin de salıverilmesini istedi. Asbrink, “Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB vatandaşlarına saygı göstermediği apaçık ortada. İsveç bu iki kişinin derhal ve ivedilikle serbest bırakılmasını sağlamak için her şeyi yapmalıdır” şeklinde konuştu.
İsveç’te İngilizce yayın yapan internet gazetesi The Local’da çıkan bir habere göre ülkenin Dışişleri Bakanlığı Yalçın’la görüşmek için girişimde bulundu.Gazeteye açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı İletişim Sözcüsü Gunnar Vrang, “Hem Madrid’teki büyükelçiliğimiz hem de Barcelona’daki konsolosluğumuz İspanyol yetkililerle temas halinde ve konsolosluk nezdinde erişim için başvuruda bulunduk” sözlerini kullandı.
İsveçli bir grup gazeteci Hamza Yalçın’ın gözaltına alınması üzerine yayınladıkları açık mektupla, hükümetin müdahale etmesini istedi.
1979 yılında THKP-C Üçüncü Yol örgütü yöneticisi olduğu suçlamasıyla tutuklanan Yalçın, 1984 yılından bu yana İsveç’te yaşıyor. Yalçın İsveç vatandaşı ve İsveç Yazarlar Birliği üyesi.