HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 11 aydır tutuklu ve hala hiçbir duruşmaya çıkarılmadı. Tutukluluk incelemesi de 3 aydır yapılmıyor.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları, Diyarbakır’da basın toplantısı düzenleyerek, yargı sürecine ilişkin bilgilendirmede bulundu.
Basın toplantısına Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Sertaç Buluttekin, avukatlar Aygül Demirtaş ve Mahsuni Karaman ile HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Avukat Cabbar Leygara katıldı.
Av. Mahsuni Karaman, yaptığı açıklamada, 4 Kasım 2016’da gözaltına alınarak tutuklanan Demirtaş’ın Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevine konulduğunu hatırlatarak, “F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevleri, Ceza İnfaz Kanununa göre tutukluların konulabileceği tutukevleri değil, hükümlülerin cezalarının infazı amacıyla geliştirilen duygusal ve sosyal tecrit modellerinin uygulandığı, insanlık dışı ve onur kırıcı muamelelerin yaygın pratik kazandığı merkezlerdir. Müvekkilimizin böyle bir cezaevinde, infaza tabi cezası varmış gibi halen tutulması başlı başına hukuksuzluktur” dedi.
11 AYDIR DURUŞMAYA ÇIKARILMADI
Demirtaş hakkında toplam 32 dava açıldığını, birleştirmelerle dava sayısının 21’e düştüğünü, bunlardan bir dosyada tutuklu olduğunu hatırlatan Av. Karaman, Demirtaş’ın adil bir yargılama için duruşmalara katılmak istediğini ancak bu talebinin karşılanmadığını aktardı. Ankara 35, Ankara 10, Diyarbakır 4 ve Şırnak 1. Asliye Ceza Mahkemelerinin duruşmaya katılması yönündeki kararlarının da hayata geçirilmediğini söyleyen Karaman, duruşmalara getirilmemesine “tanınmış bir kişi, geniş bir çevreye sahip oluşu, yargılama gideri ve güvenlik” gibi gerekçelerin öne sürüldüğünü anımsattı.
DEĞİŞKEN ‘GÜVENLİK’ MEVZU
Demirtaş’ın tutuklu olduğu dava dosyasının güvenlik nedeniyle Diyarbakır’dan Ankara’ya nakledildiğini, ancak mahkemenin “güvenlik” gerekçesiyle duruşmaya getirilmemesine karar verdiğini belirten Av. Karaman, öte yandan Diyarbakır’daki bir mahkemenin duruşmaya getirilmesine karar verdiğine dikkat çekti.
Karaman, “her dosyaya göre değişen ‘güvenlik’ mevzusunun tamamen keyfi bir uygulama olduğunu” söyledi ve ekledi: “Soyut güvenlik gerekçesi, müvekkilin adil yargılanma hakkını ortadan kaldıramaz.”
SEGBİS DÜZENLEMESİ DEMİRTAŞ İÇİN ÇIKARILDI
694 sayılı KHK ile SEGBİS uygulamasının genişletildiğini kaydeden Av. Karaman, “Yapılan bu düzenlemede Demirtaş isminin bulunmayışı, bu düzenlemenin, SEGBİS konusunda müvekkilin onlarca dosyada sergilemiş olduğu tutum gözetilerek çıkarıldığı gerçeğini değiştirmemektedir. Bir hususun, yasa veya KHK yolu ile mevzuata konulması, onu asla hukuki kılmaz” dedi.
YARGISAL ŞANTAJ
Öte yandan, Demirtaş’ın SEGBİS’i reddetmesi üzerine “susma hakkını kullandığının kabul edileceğine” ilişkin ara kararlar alındığını aktaran Karaman, söz konusu kararı “yargısal şantaj” olarak nitelendirdi. Karaman, Demirtaş’ın hiçbir zaman susma hakkını kullanmadığını ve kullanmayacağını belirtti.
3 AYDIR TUTUKLULUK İNCELEMESİ YAPILMIYOR
Av. Karaman, Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada hala duruşma günü verilmediğini hatırlatarak, ayrıca Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre tutuklu her sanık veya şüpheli için en geç 30’ar günde bir “tutukluluk durumunun” incelenmesi gerektiğini, ancak Demirtaş için en son 22 Haziran 2017’de inceleme yapıldığını kaydetti. Karaman, “Bu tarihten sonra müvekkilimiz ile ilgili herhangi bir tutukluluk incelemesi yapılmamıştır” dedi.(etha)