ABD’nin en büyük tarım, gıda ve kimyasal alanda faaliyet yürüten Monsato şirketi özelikle GDO (genetigi degiştirilmiş organizmalar) tohumlar üretimesi ve kimyasal tarım ilacları üretimde dünyada ki bir kaçtane tekelden olan Monsato ya karşı 19 Mayıs 2018’de İsviçre’nin Morges şehrinde bulunan, Monsato merkezine yönelik her yıl yapılan protesto etkinliği oraganize edildi.
Cevreci ve İsviçre’li örgütler yanısıra, İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasyonu (İTİF) nde katılım sagladığı eylem Saat 14.30 da başlayarak şehir merkezinde yapılan yürüyüş sonrası Monsato merkezi önünde bir mitingle bitirildi.
Mitingde yapılan konuşmalarda tarım alanında GDO ürünleri üretim ve kulanımının durdurulması, Monsato şirketin İsviçre’de üretimi ve satımının durdurulmasına yönelik konuşmalar gerçekleştirildi.
Aynı gün Basel şehrinde’de Monsato ve Bayer ilaç fabrikasının kimyasal ve GDO ürünleri üretilmemesi için protesto yürüyüşü yapıldı.
Monsato Şirketi :
100 Yaşını aşmış bir tarım şirketi olan Monsato dünya tarımında tekelleşen tohum, gıda ve kimyasal tarım ürünlerin konusunda araştırmalar yapan ve yeni ürünler geliştiren bir firma.
Monsato ilk kuruluşu 1901 lerde sakarın üreten bir şirket olarak ABD gıda ve tarım alanıda faliyete başlamıştır. Aynı zamanda kimyasal ürünlerin üretim ve araşıtrmalarında bulunan şirket sadece tarım alanında kalmamış savaş endüstirisin kimyasal gazlar konusunda ciddi yatırımlar yapmıştır ki Monsato’un yönetimdeki hisedarların bir kısmın silah üreten firma sahipleri olmasıda göz ardı edilemez.
İkinci dünya savaşı sonrası dünyadaki büyük kıtlığa karşı Almanya da başlayıp tüm dünya yayılan yeşil devrim politikası tarım alanında kısa süre dar alanda maksimum en iyi ve en ucuz ürün üretme amaçlı başlayan bu adım bir yanda dünya tarımın tekelleştiren canavar tohumların (GDO) yaygınlaşması, bitki koruma amaçlı kimyasal ilaçların çıkması daha hızlı bir verim için kimyasal gübrelerin gelişmesiyle bur tarım hızlı bir şekilde endistürleşmeye başlamış aynı zamanda kanser hasatalığın genetik bozuklu hasatalıkların da hızlıca yayılacağı bir tarım sistemine geçişi başlanmışıtır.
Bu sürecin en hızlı büyeyen ve tekelleşen firmalarından biride Monsata şirketidir. Şirket özelikle GDO su değiştirilmiş tohumlar üretim konusunda yatırımlara yapmış ve tohum tekeleştirmiştir.
Peki GDO su değiştirilmiş tohum nedir? Halk tarafında israli tohum olarak bilinen bu tohumları öncelikli olarak mısır, bezelye, buğday da başlanmıştır. Bu tohumlar iklimsel koşulara dayanaklı hasatalıklara ve zararlılara karşı dayanıklı ürünler olup bitkin genlerin farklı canlı ve bitklerin genleri karıştırılarak en iyi ürün elde etmek amaçlıdır. Ve ürün hasat zamanın erken alırken, raf ömrünüde artırmaktadır.
Tohum bir üretici için en büyük güçtür aslında atalarından kalan nesil den nesile gelen tohumları o alanın iklim, toprak koşularına en uygun seleksiyon kendiliğinden sağlayarak gelişir ve üretim her zaman devam ettirir. GDO lu ürünler ise bir sonraki yılla verdiği tohum genetiği ile oynadığı için bir sonraki yıla ya ürün vermez yada verimli olmaz ve böylece köylüyü tohum şirketlerine gebe bırakmıştır.
Aynı zamanda zararlara karşı dayanaklı densede aslında tam bir yalan olup bu ürünlerin bitki koruması için yine bu firmalar ilaç ve gübre üretmektedir.
Monsaton üretiği tohumlar,ilaçlar ve kimyasal gübreler saddce bitki üzerinde değil toprağın verimsizéestirlmesi,dayanıksız bitklıer elde edilmesi ve üretim için daha fazla ilaç,daha fazla gübre ve her yıl yeni tohum alınma mecburiyetinde kalarak üreticleri üzerinde büyük sömürüler elde etmektedir.
GDO lu ürünlerin insan sağlında ciddi sorunlar yaratığı son yıllardaki araştırmalarda görünmektedir. Her ne kadar en çok öne çıkan kanser olsadaki kanser hasatalığı özelikle yeşil devrim ve gdo lu ürünlerin ciddi bir artış görüldüğü ve kanser üzerinde etkisi katılanmış durundadır.
Fakat özelikle son yıllarda ortaya çıkan ve yeni doğan çocuklarda görülen genetik bozukluğu gibi sorunların temelini Monsato ve bu tip tarım ürünleri üreten firmalardır.
Bir çok tekeleşen tarım firması gibi bu firmada ABD emperyalizmin desteğini alarak geri bırakılmış ülklerdeki tarım bağımlı hale getirmek için bir çok yatırm yapmaktadır bu yatırımlarada ülkelerin tarım yasalarına kadar müdahale etmekte kendi için yönetmeklikler çıkarmaktadır.
Türkiye de bu firmanın bir benzeri olan Cargil şirketin Türkiye de faliyeti ve tohum alanında yapacağı yatırım için bire bire eski ABD başkanın Obammanın Türk devletin kolaylık istemesi sonrası çıkarılan tohumculuk yasası bu tip firmaların istekeleri hazırlanmış ve genetıği ile oynanmış evelik tohumlar olup köylünün yüz yıllardır üretimini devam ettirdiği tohumların üretim ve satışı yasaklanmıştır. Bu tip Hindistan, Güney Amerika dahil bir çok ülkede karşımıza çıkmaktadır.
Monsato sadece tarım alanda olmayıp, gıda, temizlik ütünleri, enerji sektörü vb bir çok firmada tekelleşen ve bugün dünyanın en büyük şirketlerindedir.
Monsato özellikle Vietnam savaşında kullanılan portakal gazın üreticisi olup Vietnam savaşında 4.8 miliyon Vietnamlı bu gaza mahruz kalmış ve 400 bin kişi ölmüş, 500 bin ise sakat kalmıştır.