Emperyalist sistem kaçınılmaz olarak yaşadığı kriz ortamını yumuşatmak için “ticaret anlaşmaları”na sarılıyor. Bunun son örneği emperyalist Avrupa Birliği (AB) ile Japonya arasında yapıldı.
Dünyanın en büyük ticaret anlaşmalarından biri imzalandı. Taraflar anlaşmaların ABD Başkanı Donald Trump’ın yürürlüğe soktuğu “korumacı” ticaret politikalarına karşı denge unsuru olmasını amaçlıyor.
ABD ile Çin arasında yaşanan emperyalist rekabetin, küresel ekonomik düzenlerine ve serbest ticarete zarar vereceği endişesi özellikle emperyalist Çin tarafından dile getirilirken, Trump’ın korumacı ekonomik politikalarına karşı AB ve japonya arasında imzalanan ticaret anlaşması ‘dünyanın en büyük açık ekonomik alanını’ yarattı.
Kendi alanında dünyanın en büyüklerinden biri olan anlaşma 600 milyon kişiyi ve dünyanın gayri safi milli hasılatının yaklaşık 3’te 1’ni kapsıyor.
Dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesi olan AB şu anda her yıl dünyanın en büyük 3. ekonomisi olan Japonya’ya 100 milyar dolardan fazla mal ve hizmet ihraç ediyor.
ABE: AB VE JAPONYA’NIN DÜNYAYA LİDERLİK ETMELERİNİ İSTİYORUM !
Taraflar arasında Japonya’nın başkenti Tokyo’da yapılan imza töreninin ardından açıklama yapan Japonya Başbakanı Abe “Korumacılık konusunda yükselen endişeler var ancak ben Japonya’nın ve AB’nin serbest ticaret bayrağını taşıyarak dünyaya öncülük etmelerini istiyorum” diyerek AB’nin güdük kalan emperyalist özelliğini ön plana çıkarmak istediğini belirtti.
ABD yönetimi ülkenin ticaret açığını azaltmak için bu ay Çin’den ithal edilen ürünlere yüzde 25’lik ek gümrük vergisi getirmiş, Pekin de ABD mallarına ek gümrük vergileri getirerek misilleme yapmıştı.
28 AB ülkesinin liderleri adına açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Tusk ” Korumacılığa karşı olduğumuz mesajını net şekilde gönderiyoruz. AB ve Japonya işbirliği için açık olmayı sürdürüyor” dedi.
AB ve Japonya arasında verilerin serbest akışının sağlanması konusunda da anlaşma sağlandığı açıklandı.
JAPON ÜRETİMİ OTOMOBİLLERE UYGLANAN YÜZDE 10’LUK GÜMRÜK VERGİSİ KALDIRILIYOR
Anlaşma ile AB’nin Japon üretimi otomobillere uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergisi ve otomobil parçaları için uyguladığı yüzde 3’lük gümrük vergisi kaldırıldı.
Japonya’nın da AB’den ithal edilen peynire uyguladığı yüzde 30’luk gümrük vergisi ayrıca AB’de üretilen şaraplara koyduğu yüzde 15’lik gümrük vergisi anlaşmanın imzalanması ile kaldırılmış oldu. Japonya ayrıca AB’ye ülkedeki kamu ihalalerine erişim izni verdi.
Anlaşmanın en büyük kazananının Avrupalı gıda endüstrisi olduğu belirtiliyor zira Japonya’da yüksek kaliteli peynir, çikolata, et ve makarnaya büyük talep var.