5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Mayıs Kolektif imzalı belgesel 5 Ekim’deki Avrupa galasının ardından İstanbul’da gösterildi. Filmin gösteriminden önce devrim ve komünizm davası şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri (PŞTA) ve YDG tarafından konuşmalar yapıldı. PŞTA adına yapılan konuşmada, Orhan Bakır’ın bıraktığı değerlerin bugün yoldaşları tarafından sahiplenilmesinin önemli olduğu vurgulandı.
‘PROLETARYA PARTİSİ’NİN BİR ÜYESİ; ARMENAK’
YDG temsilcisi yaptığı konuşmada Armenak’ın Ermeni soykırımının ardından kendini “gizlemek” zorunda kalan pek çok aile için bir uyanışı temsil ettiğine değinirken “O Proletarya Partisi’nin bir üyesi ve kadrosudur. O, kimi zaman TARİŞ İplik Fabrikası’nın direnişinin örgütlenmesinde, kimi zaman askeri bir eylemdedir. O’nun yaşamını en yalın haliyle ifade etmek gerekirse yiğit bir komünist, kararlı, sevilen ve unutulmayan bir kişiliktir.
‘DERSİM’İN ALİ AĞASI’
Faaliyet yürüttüğü bölgenin Ali Ağa’sı olan Armenak, insanların gönlünde yer etmiş bir Partizandır. Köylüler, Armenak şehit düştükten sonra, yattığı yatağa kimseyi yatırmayacak kadar çok sevmişlerdir. Öyle ki yaşlı bir köylü “Ero sen öleceğine, benim oğlum öleydi” diyecek kadar, evlatlarından çok sevmiştir Armenak’ı. Kuşkusuz bu sevgide Armenak’ın kitlelerle kurduğu diyalogun etkisi tartışılmazdır. Dürüst, sıcakkanlı, atik, insan sever bir kişiliğinin yanısıra bölge halkının sorunlarıyla da ilgilenmesi devletin köylüler üzerinde uyguladığı baskılara karşı tavır koyan ve hesap sorucu özelliği de kitlelerle kısa sürede kaynaşmasını sağlamıştır” ifadeleri kullanıldı.
90 dakika süren film salondaki izleyicilerin beğenisini kazandı. Filmin gösteriminin ardından Armenak’ın yoldaşlarından İbrahim Ekinci ve Agos Gazetesi Ermenice Editörü Pakrat Estukyan tarafından konuşmalar yapıldı.
ARMENAK, PARAMAZ KIZILBAŞ’TA YAŞADI!
Estukyan yaptığı konuşmada Armenak’ın bugün Rojava’daki direnişte yaşadığına değinirken, “Armenak, Kobane’de hayatını kaybeden Suphi Nejat Ağırnaslı’da yani aldığı isimle Paramaz Kızılbaş’ta yaşadı” ifadelerini kullandı.
İbrahim Ekinci ise belgeselin uzun ve meşakkatli bir emeğin olduğuna değinirken dönemlerin değişeceğini fakat insanlık değerlerin her zaman sahiplenileceğine değindi.
Etkinlik Grup İsyan Ateşi’nin sahnede seslendirdiği Ermenice ve Türkçe ezgilerle sonlandırıldı.