Avrupa Sürgünler Meclisi ( ASM ) web sitesi, http://avrupasurgünleri.com/ sitesinde yayımlanan bir bilgilendirmeye göre, İnterpol tarafından aranan politik iltica talebi kabul edilmiş olanların, İnterpol arama listelerinden kayıtlarını sildirebileceği belirtilmekte. Konuya dair ASM`nin yayımladığı bilgilendirmeyi yayımlıyoruz.
DUYURU/BİLGİLENDİRME:
MÜLTECİLER İNTERPOL KAYITLARINI SİLDİREBİLİR
Siyasi nedenlerle başka ülkelere iltica etmek zorunda kalmış mültecilerin en büyük sorunlarından biri de baskı görmeleri nedeniyle kaçtıkları ülkelerin kendileri hakkında çıkardıkları interpol bültenlerinden dolayı uluslararası seyahatleri sırasında gözaltına alınmaları, tutuklanmaları ve iade riski ile karşı karşıya kalmalarıdır.
Kişilerin yakalanıp gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına neden olan İnterpol Bülteni Kırmızı Bülten’dir.
İnterpol hakkında özet bilgi edinmek ve kurumun diğer bültenlerinin hangi amaçla kullanıldığını öğrenmek için sitemizde daha önce yayınlanan ve linkini vereceğimiz yazıyı okuyabilirsiniz. http://avrupasurgunleri.com/interpol-aramalari-son-surecteki-gelismeler-ve-interpol-aramalarina-karsi-yapilabilecekler/
Bu yazıda da belirttiğimiz gibi mültecilerin haklarındaki İnterpol kayıtlarını sildirmeleri için başvuruda bulunmaları mümkündür.
Interpol 18/02/2015 tarihli la/51489-4/5.1 sayılı kararında Cenevre Sözleşmesi’ne göre mülteci statüsünde bulunan kişiler hakkında arama bültenleri çıkarılamayacağına karar vermiştir.
Bu karara göre, kendileriyle ilgili arama bülteni olan ve Cenevre Mülteciler Sözleşmesi’ne göre koruma altında bulunan mülteciler İnterpol Dosyalarının Kontrolü Komisyonu’na (CCF) başvurarak haklarındaki kayıtların silinmesini isteyebilirler.
7 üyeli Komisyon, 4’er aylık periyotlarla yılda 3 kez toplanmakta ve gelen başvuruları incelemekte. Komisyon, başvuran kişinin Cenevre Sözleşmesi’ne göre mülteci olduğunu ve hakkında bir arama bülteni çıkarıldığını tespit ettiğinde bu bülteni kaldırıyor ve kendisine üye tüm ülkelerdeki İnterpol bürolarına yazı göndererek kayıtların silinmesini talep ediyor.
Bu başvuruları mülteciler İnterpol bürosuna doğrudan ya da avukatları aracılığıyla ya da İngiltere’de kurulu Fair Trials isimli derneğe vekalet vererek de gerçekleştirebilirler.
Fair Trials’a https://www.fairtrials.org/ linkinden ulaşmak mümkün.
Dernekle casework@fairtrials.net mail adresi üzerinde yazışabilir ya da +44 (0)20 7822 2370 no’lu telefon üzerinden görüşme yapabilirsiniz. Derneğin faks numarası +44 (0)20 7822 2371, posta adresi ise Fair Trials, 5 Castle Road, London, NW1 8PR, United Kingdom.
Yazışmalar İngilizce gerçekleştiriliyor. Fair Trials’a yetki belgesi göndererek sizin adına İnterpol’e başvuru yapmasını talep edebilirsiniz. Dernek bunun için ücret talep etmiyor.
Bu konuda faaliyet gösteren başka bir kurum ise, http://mojust.org/ MESOPOTAMIA OBSERVATORY OF JUSTICE, bu kurumla nejbir@hotmail.co.uk mail adresi üzerinde yazışabilir, veya + 44 7934 761336 no’lu telefon üzerinden görüşme yapabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için, ASM mail adresi, exil-vorstand@web.de yada Hukuk Komisyonundan Av. Fazıl Ahmet Taner ( fatamer@gmail.com) adresi üzerinden yazışmanız da mümkün.
Avrupa Sürgünler Meclisi / ASM – Hukuk Komisyonu
06 OCAK 2019
INTERPOL ARAMALARI, SON SÜREÇTEKİ GELİŞMELER VE INTERPOL ARAMALARINA KARŞI YAPILABİLECEKLER
77 kez okundu.