Fransa’da 35 saat olan haftalık çalışma saatinin, 44 ile 49 saate çıkarılması, çalışan kişinin yakınının vefatı üzerine ücretli izin verilmemesi ve işten çıkarmalarda işveren lehine olan yeni iş yasası düzenlemeleri protesto eden binlerce genç Fransa genelinde eylem yaptı.
H. Merkezi:Fransa’daki yeni iş yasasına tepkiler gelmeye devam ediyor. Haftalık çalışma saatlerinin arttırılmasını ve işveren yetkilerini artıran yeni yasa her gün farklı gruplarça protesto ediliyor.
Paris’te öğrenciler Nation meydanında toplanarak, Republique Meydanına yürüyüş düzenledi. Gösteriye katılan öğrenciler “Hollande Sen bittin”, ”gençlik sokakta” , ”Yorulmayacağız”, “31 Mart’ta yine sokaktayız” sloganları atarak İtalie Meydanı’nda sendikalı göstericilerle buluştu ve burada gösteri yaptı.
Polisle çatışan öğrencilere göz yaşartıcı gaz ve cop ile müdahale edildi. Gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 25 olduğu ülkede yeni yasa haftalardır halk tarafından protesto ediliyor.
Paris’teki üniversitelerin Tolbiac, Sorbonne, Diderot’ da bulunan kampüsleri gün boyu kapatıldı, bazı liselerin önlerinde ise çöp tenekelerinden bariyerler yaparak yöneticilerin okullara girmesini engelledi.
Fransa genelinde ise sabah erken saatlerde başlayan gösterilerde Marsilya, Nantes, Rouen, Lyon, Strasbourg Lyon , Perpignan, Toulouse Bordeaux, Grenoble gibi bir çok şehirde öğrenci ve sendikalar sokağa çıktı. Bazı kentlerde ise gösterilere polis müdahale etti ve öğrenciler gözaltına alındı.
Öğrenci sendikası UNEF, Fransa genelinde yaptığı çağrıyla bir hafta kadar önce eylem çağrısı yapmış, yeni iş hukuku yasasının geri çekilmesini talep etmişti. Yasadaki bazı değişikliklere rağmen, talepleri yerine getirilmeyen sendikalar ve öğrenciler yasayı protesto etti.
YENİ İŞ YASASI NEYİ KAPSIYOR?
Reform paketi Fransa’da dokunulmaz olan iş yasalarını köklü değişikliklere açık hale getirecek. Tasarı kapsamında çalışma süresinden ücretli izne kadar her şey müzakereye tabi olacak.
Yeni yasada 35 saat olan haftalık çalışma saatinin, 44 ile 49 saate çıkarılması, çalışan kişinin yakınının vefatı üzerine ücretli izin verilmemesi ve işten çıkarmalarda işveren lehine düzenlenmesi söz konusu.
Ülkedeki en büyük iki sendika 9 Mart’ı ulusal eylem günü ilan etti. Kitlesel eylemlere üniversite ve lise öğrencileri de katıldı. Lise öğrencileri sendikası FIDL üyelerine okul sıralarını sokaklara taşıma çağrısında bulundu. Diğer yedi sendika da 31 Mart için ülke genelinde grev ve eylem çağrısı yaptı.
Fransa’da 2010 yılından bu yana memurların maaşı dondurulmuş, devlet ve kamu sektörüne memur alımı azaltılarak 7 milyar Euro tasarruf edilmişti. Fransız basınına yansıyan haberlerde memur maaşlarına bu yıl yüzde 1 oranında zam yapılması öngörülüyor.
31 Mart’ta ise sendikalar tarafından, hem memur maaşları hem de çalışma yasası ile ilgili genel greve gidileceğini ve eylem yapılacağı duyurusu yapıldı.