Geçtiğimiz yıl geçirilen yeni İş Yasası (Loi Travail), Fransa’nın yeni başkanı Emmanuel Macron ve hükümet tarafından genişletilerek sürdürülmek isteniyor. İşçilerin birçok kazanılmış hakkını gasp eden, genç öğrenci ve işçilerin “geleceksizlik” dayatmasıyla karşı karşıya gelmesini getiren İş Yasası; Fransa’da uygulanan Olağanüstü Hal ile birlikte, geçtiğimiz yıl “49.3” no’lu yasayla “parlamentoya sunulmadan” uygulamaya konulmuştu. Muhalefet tarafından ise bu adım “darbe” olarak nitelendirilmişti.
Emmanuel Macron önderliğindeki yeni hükümet, bir torba yasa olan İş Yasası’nı genişletecek olan “reçete“lerle işçilerin haklarına bir kez daha yönelmiş durumdadır. Bu reçete yasalara karşı mücadele de aynı oranda gelişmekte. 12 Eylül günü sendikalar tarafından çağrısı yapılan genel greve katılım yoğun olmuş, yer yer çatışmalı eylemler yaşanmıştı.
Bir açıklama yayınlayan Fransa’nın en büyük sendikası CGT, 21 Eylül Perşembe günü bir kez daha genel grev çağrısı yaptı. Ulaşım, eğitim, kamu, kültür ve özel sektör gibi geniş katılımın olacağı genel grev, Fransa’da “sosyal hareket” olarak adlandırılan cephede önemli bir eylem olacak. Çeşitli açıklamalar yapan sendika, parti ve gençlik örgütlenmeleri, genel grev ve direnişlerin uzun soluklu olacağını vurguladı.