Saibaba’nın eşi Vasantha Kumari kitap, ilaç ve giysi erişiminin engellendiğini söyledi. Kumari “2014 yılından bu yana hapiste bulunan Saibaba, kendisine bir aydan uzun bir süredir herhangi bir mektup verilmiyor ve benden telefon almasına izin verilmediği gibi tüm temel insan haklarından mahrum bırakıldı.” dedi.
Kumari, Saibaba’nın hapiste taciz ve zorluklara, adil olmayan kısıtlamalara maruz bırakıldığını Maharashtra eyaleti genel müdürü Sunil Ramanand ve cezaevleri müdürü (Nagpur) Anupkumar Kumre’ye mektuplarla belirtti.
Kumari The Telegraph’a “Bazen verilen tüm ilaçlar ona verilmiyor. Birden fazla sağlık sorunu var ve hayatını kurtarmak için her gün reçeteli ilaçlar alması gerekiyor” dedi.
Saibaba’ya düzenli olarak ilaç ve giysi veren avukat Aakash Sarode, geçen ay kendisi için giysi ve ilaçlar, dört kitap ve iki not defteri, bir gömlek teslim ettiğini söyledi. “Ancak bunların hiçbiri, gerekçe olmaksızın cezaevi yetkilileri tarafından alınmadı. İki hafta önce tekrar gittim ama bir şey almayı reddettiler. 21 Ekim’den önce bir kez daha gitmeyi deneyeceğim.” dedi.
Ancak Kumre, Hindu’nun raporuna göre “asılsız iddiaları” yalanladı ve Saibaba’nın 21 Ekim’den itibaren açlık grevine gireceğini doğruladı. Kumre “Coronavirüs yüzünden Mart ayından bu yana hapiste gazete almayı bıraktık, ancak bunların üzerine yönetimin neyin ‘doğru’ olduğuna karar verildikten sonra ona kitap ve mektuplar veriliyor olması gerekiyor” dedi
“Doğru” olarak nitelendirilen şeyi açıklığa kavuşturan Kumre, “yönetimin kitapları doğruladığını ve ‘hoş’ olup olmadıklarını gördüğünü” belirterek, Gandi, özgürlük savaşçıları veya mitolojiyle ilgili kitaplara genellikle izin verildiğini de sözlerine ekledi. “Bir dergi veya başka bir okuma konusu mahkum için ‘doğru’ olmalıdır. Kıyafetler gelince, koronavirüs dolayısıyla, virüsü yayabileceği nedeniyle hapishane içinde herhangi bir sivil kıyafete izin vermeyi bıraktık” dedi.
Mart 2017’de Maharashtra’nın Gadchiroli semtindeki bir oturum mahkemesi, Saibaba ve aralarında bir gazeteci ve bir üniversite öğrencisinin de bulunduğu dört kişiyi “Maoist bağlantılar” ve “ülkeye karşı savaş açmak” anlamına gelen faaliyetlerde bulunmaktan suçlu buldu.
Mahkeme, Saibaba ve diğerlerini “Yasadışı Faaliyetleri Önleme Yasası” kapsamında suçlu tuttu.
Saibaba, yakın zamanda Haydarabad’da kanser hastası olan annesiyle buluşmak için tıbbi gerekçelerle kefalet talebinde bulunmuştu. Kefalet, annesi vefat etmeden dört gün önce Bombay yüksek mahkemesi tarafından reddedildi.