Innsbruck’da Yılmaz Güney`in ölümünün 40.yılı vesilesiyle gerçekleştirilen etkinlikler başarılı bir şekilde tamamlandı.
ATİGF, ADHF ve BASİSGRUPPE’nin örgütlediği anma etkinlikleri kapsamında 27.09 tarihinde Cuma günü İnnsbruck Leo Kino da Çirkin Kral belgeseli gösterildi. Sürecin tanıklarıyla yapılan röportajlar, Güney`in hayatı ve mücadelesi, o süreçte Türkiye ve Kürdistan da yürütülen sınıf mücadelesinden önemli kesitler sunan belgesel ilgiyle izlendi.
Yılmaz Güneyin Kültür ve Sanat cephesindeki yaşamını kapsayan Çirkin Kral belgeseli, Yılmaz’ ın Siyasal-Politik tutumunu da içeriyordu. Belgesel, Güney`n Adana Yenice de başlayan yaşamından Fransa Paris’e uzanan yolculuğu ve ölümüne kadar olan süreci detaylı bir şekilde tanıkları ve arşiv görüntüleriyle etkili bir şekilde anlatmakta.
Bir aylık bir çalışmayla örgütlenen etkinlikler göçmen kitlenin ilgisi olumlu oldu. Anma etkinlikleri kapsamında yapılan ikinci etkinlik salon etkinliği olarak gerçekleştirildi. Açık alanda yapılması planlanan ikinci etkinlik kötü hava şartlarından kaynaklı salon etkinliğine dönüştürüldü. Kitle katılımının istenilen düzeyde gerçekleşmediği etkinlik, canlı ve coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi. Programın alanda faaliyet yürüten kurumların sanatsal çalışmaları içerisinde yer alan gruplar tarafından gerçekleştirildi. Oldukça beğeni toplayan program aynı zamanda göçmen kurumlarında kültür sanat çalışmalarının yürütülmesinin önemi açısından da önemli bir çalışma oldu. Uzun bir dönemdir göçmen kurumlarında sanatsal çalışmaların yürütülememesi kurumların daralmasını da beraberinde getirmektedir. Etkinlik öncesi İnnsbruck’da anti faşist dost kurumlara yapılan operasyondan kaynaklı programda kısmi aksamalar yaşanmasına rağmen etkinlik planlanan tarzda ve başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
Program, açılış konuşması ve Yılmaz Güney şahsında devrim ve demokrasi mücadelesinde ölümsüzleşenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlatıldı. Açılış konuşmasının ardından programa geçildi. Programda yer alan Almanca devrimci marşlar söyleyen ve anti faşist mücadelede aktif olarak tutum alan dostumuz Ria Rattenfuchs yapılan operasyonda göz altına alınmasından kaynaklı etkinliğe katılamadı.
İlk Sahneyi ADKH bünyesinde çalışmalarını sürdüren Armağan ve grubu aldı. Kendi bestelerini ve Türkçe ve Kürtçe parçalardan oluşan programı beğeni topladı. Program, Rote Atelier ve Örgütleyici kurumlar adına sınıf mücadelesinde Kültür ve Sanat mücadelesini önemi üzerine sunumlar gerçekleştirildi. Almanca ve Türkçe gerçekleştirilen sunumlarda Sanatın sınıf mücadelesi açısından önemi, egemen sınıfların kitleleri yozlaştırma politikalarına karşı ilerici devrimci sanat çalışmaları ve anti emperyalist mücadelede devrimci sanatın önemine ilişkin yapılan sunumların ardından program Wörgl Demokratik Göçmenler Derneği çatısı altında çalışmalarını yürüten Leyla sahne aldı. Halk türküleri, deyişler, Kürtçe ve Türkçe parçalardan oluşan program beğeni topladı.
Programa ATİGF İnnsbruck Göçmen Emekçiler Derneği bünyesin de çalışmalarını yürüten Umut Sanat Atölyesi Sahne aldı. Devrimci kültür ve Sanat alanın da ki çalışmaların sekteye uğradığı bir süreçte, bu tür adımların Sınıf mücadelesin de önemli katkıları olacağı bilinciyle hareket eden grup, seslendirdiği güzel eserleriyle beğeni topladı. Program Cem Yolaçan dostumuzun sahne almasıyla devam etti. Seslendirdiği birbirinden güzel eserleriyle beğeni topladı. Halayların çekildiği etkinlik başarılı bir şekilde sonlandırıldı.
Kolektif bir emek ve çabayla örgütlenen etkinlikler, içinden geçtiğimiz süreçte antifaşist devrimci demokratik güçlerin eylem birliği ve ortak iş yapma kültürü açısından da önemli etkinlikler oldu.
AHM Tirol