İTİF Bülteni olarak dergimizin ilk sayısını çıkartıyoruz. Bültenimiz, Türkiye, İsviçre ve Dünya’da gelişen sorunları gündemine alan ve bu sorunlara bir nebzede olsa İTİF perspektifinden çözüm sunan, faaliyetlerimize dair bilgilendirmeleri aktaran, ilgili tüm kesimlerle aramızda politik canlılık yaratmasını amaçladığımız bir yaklaşımla ele alınacaktır.
İTİF nedir? Ve ne için böyle bir bültene ihtiyaç duymuştur? İTİF, İsviçre’de yaşayan Türk, Kürt ve çeşitli milliyetlerden Türkliyeli göçmen işçi ve emekçilerin ekonomik, demokratik-kültürel ve sosyal talepleri doğrultusunda mücadele yürütür ve savunur. İsviçre’de yaşayan Türkiyeli göçmen emekçiler ile yerli halk arasındaki dayanışmanın ve kardeşçe ilişkilerin gelişmesini sağlar. Kadın üzerindeki sınıfsal, cinsel ve her türlü baskıya karşı çıkar. Gençliğin eşit olanaklarda eğitim hakkını savunur uyuşturucu ve yozlaştırılmasına karşı aktif mücadele yürütür. Ayrıca İTİF Halkın Demokratik kültürünü ve sosyalist kültürü tanıtmak, yaymak ve geliştirmek ister. Halkın çıkarlarını ve haklarını korur, egemen sınıfların her türlü insan hakları ihlallerine karşı çıkar ve bu doğrultuda mücadele yürütür. Doğanın korunması ve güzelleştirilmesini savunur. Asıl amacı bu sorunlara karşı halkı bilinçlendirmek ve kendi sorunlarına duyarlı hale gelmesini sağlamaktadır. İsviçre’de Politik katılımcılığın gelişmesi için göçmenlerin seçme ve seçilme hakkını savunur. Yükselen ırkçı ve ayrımcı politikalara karşı, yerli ve göçmen emekçilerin birliğini ve ortak mücadelesini geliştirmek için girişimlerde bulunur.
İçinden geçtiğimiz süreç yaşam koşullarının her geçen gün daha da kötüleştiği, çelişkilerin netlik kazandığı bir süreçtir. Emperyalist ve kapitalist sistem aşırı kar hırsına ve sömürüye dayalı yapısıyla artık içinde çıkmakta sıkıntılar yaşadığı krizlerle boğuşmaktadır. İçinde bulundukları bu krizden çıkma çabaları da yeni saldırı dalgalarıyla aşmayı amaçlamaktadır. Emperyalistlerin kendi aralarında yaşadıkları pazardan pay kapma dalaşının yarattığı ağır sonuçlar halkın yaşamsal ihtiyaçlarla boğuştuğu bir durum yaratmaktadır. Politik ve ekonomik temelde düzenlemelerle halka okun sivri ucunu yöneltmekte, yoğunlaşmış bir silahlanma yarışına girmektedir. Bu durum sağlıktan eğitime, sosyal haklardan ekonomik haklara kadar her şeye saldırı şekline bürünmektedir. Pazar alanlarındaki kapışma ve gerginlik büyüdükçe haklarımıza yönelik saldırı daha da boyutlanmaktadır. Bu durum bizlerin omuzlarına daha fazla politik görevler ve örgütlenme sorumluluğu yüklemektedir. Yaşanan yoğun göç, ekonomik kriz ve bununla birlikte birçok ülkede işçi ve emekçilerin, çiftçilerin eylem ve etkinlikleri hükümetleri tedirgin etmiştir. Bu nedenle yeni saldırı yasaları devreye girmiştir. Bu saldırıların ilk hedefi ezilenin ezileni olan emekçi kadınlar olmuştur. Kadınların emeklilik yaşı 65’e çıkarılmıştır. Bununla birlikte, elektrik, sağlık sigortası, ulaşım, kira, mektup ve paketler gibi bir çok şeye ciddi zamlar gelmiştir. Devlet yeni güvenlik yasaları ve düzenlemeleri getirerek halkı daha fazla denetim altına alarak, bireyin temel hak ve özgürlüklerini hedefe koymaktadır. Yine bununla birlikte sosyal hak gaspları ve buna dönük gelişmeler eksilmeden devam etmektedir.
İTİF bülteni olarak, yaşanan bu sorunlara cevap olabilmek örgütlü mücadeleden geçeceğine inanıyoruz. Çevremizde gerçekleşen, inşaat işçilerinden kadın kitlesel eylemlerine, konut sorunu ve çevre eylemlerine kadar birçok eylem ve etkinliğin yapıldığına şahit oluyoruz. Sorunlarımızın ortak olduğu bu eylemlere destek olmak, dayanışma eylem ve etkinliklerin örgütlenmesine katılmak, kendimizi sorumlu hissetmek gerektiğine inanıyoruz. Toplumsal sorunlara karşı duyarlı olmak, ilerletmek ve gelişimini sağlamak için siz değerli okurlarımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Yukarıda belirttiğimiz her bir sorunu, kendimizden bağımsız ele almamamız gerektiği bilinci ve sorumluluğuyla hareket etmemiz gerektiğini düşünüyoruz.
Sonuç olarak; Emperyalist-kapitalist sistem, insanı düşünmekten ve mücadele etmekten, insanı insanlığın güzel geleceğine inançtan yoksun yaratıklar haline getirmek istiyor. Her şeyi her olayı manipüle ederek kendi yararına kullanıyor. Dolayısıyla yüzümüz gerçeğe, gerçeği sahiplenip ileriye taşıyanlara dönük olmalıdır.
O nedenle tüm bu saydığımız sorunların yanısıra; artan enflasyon, hayat pahalılığı, konut edinme, sağlık, eşit olanaklarda eğitim, gençliğin yozlaştırılması, ucuz göçmen ve kadın emeği, taşeronlaştırma, güvencesizlik, göçmenlerin ana dilde eğitimi ve kültürel haklar, örgütlenme özgürlüğü̈ gibi bir dizi sorunlarımıza karşı örgütlenmeye ve kurumlarıza sahip çıkmaya çağrıyoruz.
Değerli okurlarımız, bültenimiz “şimdilik” ihtiyaç hasıl oldukça ve dijital olarak çıkarılacaktır. Hedefimiz düzenli, dijital ve baskılı bir bülten çıkarabilmektir. Dolayısıyla bültenimizin ilk sayısı olması sebebiyle bir çok eksik ve yetersizlikleri içinde barındırdığının bilincindeyiz. Siz değerli okurlarımızdan gelecek öneri ve eleştirileriniz ile bir sonraki sayılarımızda daha nitelikli bülteni sizlerle buluşturma dileğimizle.
Sevgiyle kalın…
Görüş, öneri ve eleştirilerinizi, info-itif@proton.me adresimize yazmanızı önemle rica ediyoruz.
BÜLTENİ OKUMAK VE İNDİRMEK İÇİN: