Avusturya’da yerli kadın örgütlerinin önderliğini yaptığı, Mor kızıl kolektifinde içinde bulunduğu, kadın eşitsizliğine karşı mücadele etmek için Referandumun ikinci etabını başlatmış bulunmaktayız.
1 Ekimden 8 Ekim
e kadar sonlandırılacaktır. Referanduma katılımda cinsiyet aranmamaktadır. Eşitlik derdi olan her kes katılmalıdır. Kadınlar asırlardır, eşitlik ve özgürlük mücadelesi vermiş ve verecektir. Avusturya’da 20 yıl önce referandumlar çerçevesinde 650 bin imza toplandı. Bu referandum için hedef daha yüksektir. Şimdiye kadar 247 bin imzaya ulaşılmıştır.
Kadın özgülünde şimdiye kadar büyük değişiklikler olmamıştır. Bu günkü hedefimiz daha büyük ve hedefimiz ses getirmektir, kadının daha fazla sömürülmemesidir. Kadınlar ve erkekler arasında eşitsizliğin olmamasıdır. Kadın erkek özgürlük ve eşitliğine kadar mücadelemiz devam edecektir.
Tüm Avusturya vatandaşlarının bu Referanduma katılmaları çağrımızdır.
- Avusturya’da Nüfusun 50% si kadın olmasına rağmen, ekonomi ve politikanın 50% sini temsil etmemektedir. Tüm alanlarda eşit temsil hakkına ulaşana kadar, kotaların hayata geçirilmesi, buna uymayanların cezalandırılması gerekir. Aksi takdirde eşit temsiliyet imkansızdır.
- Avusturya’da kadına uygulanan ücret eşitsizliği, gelir eşitsizliği, diğer Avrupa ülkelerinden nerdeyse en yüksek olan ülkedir.
- Avusturya’da eşitsizlik bütün kadınları vurmaktadır. İster mesleği olsun ister olmasın, ister akademisyen, isterse temizlikçi olsun.
- Avusturya’da kadınların 3/2 si tüm ücretsiz ev işlerini üslenmektedirler. Bu durumdan kaynaklı olarak kadınlar ev işlerinden arta kalan zamanlarında, ya sigortasız işlerde, ya yarım gün, yada geçici güvencesi olmayan iş yerlerinde çalışmaktadırlar.
- Avusturya’daki kadınların çalışma saatlerinin 30 saate düşürülmesi, ve tam aylık almaları talebimizdir. Küçük esnaflarda buna uya bilmeleri için devlet destediğinin sunulmasını talep ediyoruz.
- Avusturya da yoksulluk yükselmektedir, 300 bin çocuklarla yanlız yaşayan evebeyinler var. Bunların 90% kadınlar oluşturmaktadır. Bunların yarısı yoksullukla karşı karşıyalar.
- Çocuk bakımının 14 yaşına kadar bedava olması gerekir. (Yuvalar, kreyşler, okul sonrası ek okullar vb) bu durumda kadın karar verme hakkını özgürce kullanır.
- Cinsiyetçi roller, ve seksizim, medya oyuncak ve kitaplardan çıkarılsın.
- Genç kadınların cinsellik hakkında eğitiminin geliştirilmesi, doğum kontrol ile ilgili eğitimlere bütçe ayırılması. Doğum kontrolün, doktorların ve kürtajın ücretsiz olması talep edilir.
- Avusturya’da 15 yaş üzeri olan, her 5 kadından biri şiddet görmektedir. Kadınların 3/1 cinsel istismara maruz kalmaktadır. Devlet sığınma evleri, sosyal danışmanlık veren bürolar ve kurumlara daha fazla bütçe ayırması. Devlet, mahkeme ve sığınma evlerinin arasında daha fazla kordinenin sağlanması.
- Okullarda ve güvenlik kurumlarında şiddete karşı eğitimler verilmeli.
- Göç ve sürgünde olan kadın, çocuk ve LGBTİQ bireylerin korunması, özelikle şiddete maruz kalmış insan ticaretinden gelenlerin acilen korunması gerekir. UNHCR ın buna yönelik İstanbul konvensiyon ve UN kadın hakları konvensiyonuna uyulması talebimizdir.
Kadınlar anayasal düzenlemeler istiyor ve benzeri taleplerde bulunuyorlar. Kadınlar girdikleri bu yolda, gerçek sosyal ve ekonomik, cinsiyet eşitsizliğine karşı geniş bir hareket başlatmıştır. Kadınların yaşam şartlarının iyileşmesi, politik katılımlarını yükseltmek için mücadele etmek zorundadır.
Şiddete karşı koruma, cinsel özerklik, sosyal güvence, çocuk bakımı, ücretsiz eğitim, ekonomik ve politik katılım sorunu son yılların çıkmazı, bu çıkmazın sona ermesi gerekir. Kadın ve erkek için seçim özgürlüğü ve fırsat eşitliği talep ediyoruz.
(Kaynak www.frauenvolksbegehren.at )