Köln`de Dünyada ve Türkiye`de yaşanan insan hakkı ihlallerinin değerlendirildiği bir Panel gerçekleştirildi.
Avrupa Sürgünler Meclisi ( ASM ), Dayanışmanın Sesi Derneği, Tüday, Kulturforum ve AABF`nin ortaklaşa çağrı yaptığı MÜZE Burgerhaus`da düzenlenen panele, TTB eski Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, gazeteci-yazar Doğan Özgüden, yazar Murat Çakır ve AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat konuşmacı olarak katıldı.
Etkinliği düzenleyen kurumlar adına Sürgünler Meclisi Köln temsilcisi Enver Toksoy`un demokrasi ve insan halkları mücadelesinde katledilenler anısına saygı duruşuyla başlattığı panelin açılış ve selamlama konuşması yaptı ve Panele destek olan, kurumsal güç veren Cumartesi Anneleri, Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Avrupa Göçmen Emekçiler Birliği (AGEB) ve dayanışma duygularını yollayan tüm kesimlere teşekkürlerini sundu.
Almanya Gazeteciler Birliği eski başkanı Prof. Frank Überall, Türkiye`de gazetecilerin her an tehlikede olduğuna dikkat çekerek, Türkiye`de gazetecilerin ve tüm aydınların özgürce yaşayabilecekleri bir ülke olmasını umut ediyor ve Türkiye`deki gelişmeleri takip ediyoruz dedi.
Moderatör Belkıs Önal Pişmişler tarafından yönetilen Panelde ilk sözü alan Prof Dr. Şebnem Korur Fincancı, insan hakkı ihlallerinin artan boyutta dünyada ve Türkiye`de devam ettiğine dikkat çekerek, işkence, ters kelepçe ve uygulamalardan örnekler verdi. Türkiye`de artık gözaltılarında ve tutuklamalarda katletmiyorlar ama süründürüyorlar, izolasyon ve uzun yıllar verilen hapis cezalarıyla toplum sindirilmeye çalışılıyor. Bu gidişe dur demek ve kararlıca mücadele etmek gerekir dedi ve Almanya`da Filistin için mücadele eden ve barış çağrısıyapan akademisyenlerin işlerinden atılmasını ve baskıları da eleştirdi.
AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat ise, Türkiye’de Alevilere yönelik baskılara değindi. Almanya’daki mücadelelerinin belli bir hukuki zemine kavuştuğunu ifade eden Mat, bu kazanımların büyütülmesi, Alevilerin mücadelesini daha da ileri taşımaları gerektiğini belirtti.
Yazar Murat Çakır, konuşmasında savaşlardan kaynaklı büyüyen göçün yarattığı sorunlara ve Avrupa’da artan ırkçılığa dikkat çekti. Çakır, “Avrupa’da faşist hareketlerin güçlenmesine tanık oluyoruz. Göçmenler bu hareketlere karşı seslerini yükseltmelidir” ifadelerini kullandı.
Son konuşmacı gazeteci Doğan Özgüden, 12 Mart Muhtırası sonrasında yayınlarından dolayı 300 yılı aşkın hapis cezasıyla tehdit edildiği için Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldığını ve 1974’ten beri Belçika’da yaşadığını belirterek, Sürgünler tarihinden ve mücadelesinden kesitler sundu. Özgüden, insan hakları gasplarına karşı daha yüksek sesle mücadele çağrısında bulundu.
Göç, Savaş ve İnsan Hakları” başlıklı panel, soru-cevap bölümü ve Meral Coşkun ile Dilvan Roni’nin müzik dinletisiyle sona erdi.
İnsan Hakları Haftası kapsamında Salı akşamı “Yıkılacak Duvarlar” belgeseli gösterilecek.
11 Aralık Çarşamba günü ise Diyarbakır Belediye Başkanı Serra Bucak’ın katılımıyla Bürgerzentrum Ehrenfeld’de bir panel, Leverkusen kentinde ise yönetmen Solmaz Gholami’nin katılımıyla İran’daki “Jin, Jiyan, Azadî” mücadelesini anlatan bir belgesel gösterimi gerçekleşecek.
Etkinlikler, 15 Aralık Pazar akşamı Bürgerhaus Mülheim’de Collektif Medz Bazar’ın konseriyle sona erecek.