Latin Amerika`da halklar kapitalist sömürü sisteminin yoksullaştırıcı ve baskıcı politikalarına karşı isyan halinde. Dünyayı sarsan protesto dalgasının son durağı Kolombiya oldu.
Endonezya, Şili ve dünyanın birçok ülkesinde gerici yönetimlere karşı başlayan isyan dalgası Kolombiya’yı da sardı. Genel grev yapanlar, polisle çatıştı
Kolombiya’da başta sendikalar, yerli halk ve öğrenci birlikleri olmak üzere yüz binlerce kişi hükümet karşıtı protesto gösterileri için sokaklara çıktı.
Sağcı Devlet Başkanı Ivan Duque’ye karşı başlatılan genel grevin ardından sayıları 200 bini aşkın olduğu belirtilen kitleler sokakları doldurarak protesto gösterilerine başladı. Başkent Bogota, Cali ve Barranquilla şehirleri başta olmak üzere yüz binlerce kişi ülkenin dört bir yanında grev çağrısıyla meydanlara döküldü.
Halk ne istiyor?
Ivan Duque’nin emekçilerin sırtına yeni ‘ekonomik reform paketi’ yükleme girişimlerine tepki gösteriliyor.
İktidar paketle devletin emeklilik fonunda kesintiye gitmesi, emeklilik yaşının artırılmasını, genç çalışanlara ödenen asgari maaşta indirime gidilmesini dayatıyor. Devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerdeki öğrenciler eğitime daha fazla yatırım yapmasını istiyor. (Öğrenciler, hükümetin 2019 yılı bütçesinde yükseköğretime ayırdığı payın artırılması talebiyle geçen yıl iki ay süren protesto gösterileri düzenlemiş, hükümet 1.3 milyar dolarlık yatırım sözü vermişti.) Öğrenciler polis şiddetini ve bazı üniversitelerde yaşanan yolsuzlukları da protesto ediyor. Sağlık ve eğitim vb alanlarda altyapı yatırımları talep ediliyor.
FARC ile 2016’da imzalanan barış anlaşmasının uygulanması isteniyor. Çiftçiler FARC’la yapılan anlaşmanın 4. maddesindeki kademeli olarak alternatif ekinler yetiştirilmesi maddesinin uygulanmasını istiyor. Hükümetin bu maddeyi hayata geçirmediği eleştirileri yapılıyor.
Göstericiler hükümetin, yerli halk, insan hakları aktivistleri ve eski FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) gerillalarının öldürüldüğü cinayetlerin önlenmemesini de protesto ediyor.
Çünkü son dört yılda, aktivistlerin, çevrecilerin ve eski FARC gerillalarının hedef alındığı 400’den fazla cinayet işlendi. Duque’nin 7 Ağustos 2018’de devlet başkanlığına geldiği tarihten bu yana ülke genelinde işlenen cinayetlerin sayısı arttı.
ÇEVİK KUVVET SALDIRIYOR, ORDU ALARMDA
Kolombiya ordusunun başkentte ve diğer kentlerde ‘stratejik tesisleri’ korumak için görevlendirildiğini açıklandı.
çevik kuvvet polisi Bogota’da ve ülkenin batısındaki Cali kentinde yaşanan çatışmalarda göstericileri dağıtmak için biber gazı kullandı.
ABD emperyalizminin Latin Amerika’daki önde gelen müttefikleri arasında yer alan Duque’nin sağcı hükümeti, 18 ay önce düzenlenen seçimlerden bu yana zayıfladı.
Buna sebep olarak da FARC örgütü ile yapılan anlaşmanın çökmesi, uyuşturucu kaçakçılığının yayılması ve Venezüella’dan gelen 1.4 milyon mülteci gösteriliyor.