Tiyatro Ulm Cultura Arjantin’li yazar Ariel Dorfman’in “Ölüm ve Kız” adlı oyununu sahnelendi. Oyununu sahnelendiği salon tamamen doldu.
Arjantin’li yazar Ariel Dorfman’in “Ölüm ve Kız” adlı oyunu, Ulm Bürgerhaus-Mitte’de Tiyatro Cultura Ulm tarafından sahnelendi.
Oyunu izleme gelenler, 200 kişilik kapasiteli salonun tamamını doldurdu.
İzleyicilerden büyük beğeni alan ve ayakta alkışlanan oyunun sanat yönetmenliğini Fuat Şentürk yaptı.
Dorfman’ın bu oyununda uzun bir diktatörlük döneminden sonra demokratik bir yönetime kavuşmuş bir ülkede, eski dönemde politik görüşleri nedeniyle işkenceye ve tecavüze uğramış bir kadının, yeni dönemde, kendisine işkence yapanla karşılaştığında ondan öc alıp almama kararıyla yaşadığı ikilemi, gerilimli bir atmosferde sahneye taşıyor.
Ölüm ve Kız
Ariel Dorfman’ın ünlü “Ölüm ve Kız” adlı oyununu sahneye taşıyacak.Fuat Şentürk’ün yönettiği oyunda, Çilem Erdoğan, Bülent Demir ve Ümit Gürbüz rol alıyorlar. 1990’da yazılan oyun, Şili’de, CIA tarafından desteklenen askeri darbe sonrası geçiş dönemini konu alıyor. Agusto Pinochet cuntasının iktidar yılları boyunca yaşananların üç tipik figürle sahneye taşındığı oyunda, kurban bir kadın, işkenceci bir doktor ve tüm zaaflarıyla demokrat hukukçu bir koca. Hukukçu adamın, cunta döneminde işlenen suçlarla ilgili olarak kurulan bir komisyona seçilmesiyle başlayan oyunda, işkence mağduru kadının evine gelen doktoru sesinden tanımasıyla bir sorgulama sürecine girişiyor. Geçmişle yüzleşme, geçmişi sorgulama ekseninide örülen oyun, asıl olarak sergi salonu olan bir yerde sahneleniyor ve bu da seyirci ile oyunu iç içe koyan bir oyun ortaya çıkarıyor.
Yaralar nasıl sarılır? Oyunun yazarı Ariel Dorfman, Şili’de askeri cuntanın işbaşından uzaklaşmasından sonra 1990 yılında ülkesine dünmüş. Dorfman, onu oyunu yazmaya iten bu süreci şöyle özetliyor: “Pinochet hâlâ silahlı kuvvetlerin başındaydı. Yeni hükümet, kargaşayı önlemek için Pinochet yanlılarını dışlamamaya özen gösteriyordu. Çünkü, hâlâ yargıda, belediyelerde, senatoda ve ekonomide önemli konumdaydılar. Hükümet ölümle sonuçlanan insanlık suçlarını araştırmak için bir komisyon kurdu. Ama suçlular yargılanmayacak ve adları açıklanmayacaktı. Komisyonun bu güç görevini izlerken, öykümün anahtarını bulduk. Yargılama ve yüzleşme olayı, diktatörlükte değil, demokrasiye geçmekte olan bir ülkede yer alacaktı”. Oyun, “İşkence edenlerle, işkence görenler aynı ülkede nasıl birlikte yaşarlar?”, “Yaralar nasıl sarılır?”, “Barış uğruna gerçek feda edilmeli mi?” gibi sorunlara da yanıt arayışında.
Tiyatro Cultura Ulm‘u, sahnelediği “Ölüm ve Kız” adlı oyunu için davet etmek isteyen belediye, senkika, dernek, kurum ve kuruluşlar tiyatroyla ilişkiye geçebilirler.