Özgür Gündem gazetesinde Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı gerekçesiyle yargılanan Nadire Mater, ‘propaganda’ suçlamasıyla 15 ay hapis ve 6 bin TL para cezasına, Yıldırım Türker ise 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı, hapis cezaları ertelendi.
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği Kampanyası’na katıldıkları için yargılanan Nadire Mater, Jülide Kural, Murat Uyurkulak, Hasan Cemal ve Yıldırım Türker ile Özgür Gündem yazarı İlham Bakır bugün hâkim karşısına çıkıyor.
MATER’İN HAPİS CEZASI ERTELENDİ
İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme, Bianet kurucularından gazeteci Nadire Mater’i ‘örgüt açıklamalarını basma ve yayınlama’ suçlamasıyla 15 ay hapis ve 6 bin TL para cezasına çarptırdı, hapis cezası ertelendi.
‘KÜRT MEDYASININ NASIL BİR BASKIYLA KARŞI KARŞIYA OLDUĞU GÖSTERİLMİŞ OLDU’
Duruşmada son sözü sorulan Mater, “Bu dosyanın düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum” diyerek mahkemeye hitaben şöyle konuştu: “Bu dava kamuoyuna Özgür Gündem’in ve Kürt medyasının nasıl bir baskıyla karşı karşıya olduğunu göstermiş oldu. Bu bağlamda sizlere de teşekkür etmek gerekiyor.”
Ayrıca Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yapan yazar Murat Uyurkulak’a ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme cezayı erteledi. Aynı davada yargılanan Jülide Kural ve İlham Bakır’ın duruşmaları da 28 Mart’a ertelendi.
Murat Uyurkulak’ın katılmadığı duruşmada esasa ilişkin savunmasını yapan avukat Hürrem Sönmez, Özgür Gündem gazetesi üzerindeki baskıların dayanışma kampanyasına dönüştüğünü bir kez daha hatırlattı.
KURAL VE BAKIR’IN DURUŞMALARI 28 MART’A ERTELENDİ
Rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılamayan Jülide Kural’ın avukatı Öztürk Türkdoğan da Kural’ın esasa ilişkin savunmasını yapması için mahkemeden süre talep etti.
Türkdoğan, Anayasaya aykırılık iddiası üzerinden mahkemeye dilekçe sundu.
AİHM kararını örnek gösteren Türkdoğan, yargılamanın Anayasının 13. maddesine göre ‘hakkın özüne dokunmama ilkesine’, AİHS ve AİHM içtihatlarına aykırı olduğuna değindi.
Mazeret talebini kabul eden mahkeme, Anayasaya aykırılık iddiasının inceleneceğini söyleyerek duruşmayı 28 Mart’a erteledi.
Avukat Özcan Kılıç, gazetede yazdığı yazı nedeniyle ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla yargılanan yazar İlham Bakır’ın yazısında propaganda yapmadığını belirterek beraatini talep etti.
Bakır’ın duruşması da 28 Mart’a ertelendi.
Kaynak: Sputnik