Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye’nin kuzeyinde ilan edilen Kuzey Suriye Federasyonu’nun ‘blöf’ amacı taşımadığını ve başka özerk bölgelerin de kurulacağını söyledi
Suriye’nin kuzeydoğusundaki Rimelan kasabasında Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi’nin toplanmasının ardından federasyon ilanında anlaşmaya varılmış, iki gün boyunca süren toplantıda Kuzey Suriye Birleşik Demokratik Sistemi metninin kabul edildiği bildirilmişti.
İleri Haber’den Meryem Yıldırım’ın sorularını yanıtlayan PYD lideri Salih Müslim, Kuzey Suriye Federasyonu’nun ‘blöf’ amacı taşımadığını ve başka özerk bölgelerin de kurulacağını belirtti.
Müslim, kantonların yönetiminin olduğu gibi kalacağını belirterek, “Başka bölgeler, mesela Şeddadi bölgesinin bir özerk idaresi olur, Tel Abyad ve Şahaba bölgeleri bunlar bir araya gelip bir sistem içerisinde demokratik bir şekilde kalacaklar” diye konuştu.
Röportajın tam hali şu şekilde:
31 örgütün katıldığı Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi toplantısında Kuzey Suriye Birleşik Demokratik Sistemi metni kabul edilerek 6 ay içinde federasyon kararı alındı. Öncelikle federasyon sistemiyle nasıl bir yönetim modeli sunuluyor? Programı, planları, ilkeleri nelerdir?
Suriye’deki Araplar, Kürtler, Türkmenler ve Asuriler hepsi bir araya geldi. Çoğunlukla eski 3 kantondan temsilciler vardı. Bir de yeni katılan, kurtulan bölgeler vardı. Şeddade, Tel Abyad, Şahaba. Buralarda çoğunlukla Araplar var. Bunlar aralarında Rojava ve Kuzey Suriye Federasyonu adıyla bir oluşum ilan ettiler. Bunun temelleri atılacaktır önümüzdeki günlerde. 31 kişilik bir komite oluşturuldu. Bu komite şimdi 4 komiteye bölündü. Komitelerden birinin görevi bu oluşum esaslarını koymaktır. Bütün oluşumlarla beraber nasıl yaşayacaklarını konuşacaklar.
Peki neden 6 ay gibi bir süre tarifi yapılıyor? Bu 6 aylık süreçte ajandanızda neler var?
6 ay içerisinde ilan edilebilir. Geri alınabilir, daha uzatılabilir. Bir şeyler yapılabilir. Neden 6 ay olduğunu tam olarak bilmiyorum. Oradaki oluşumlar tartışıyorlar. Bu süre içerisinde bazı temelleri kuracaklar, ona göre anlatacaklar. Bu projenin anlatılması gerekiyor, herkesin ikna edilmesi, katılması gerekiyor. Bu 5 ay da olabilir, 4 ayda olabilir. Bu süre içerisinde programı ilkeleri belirlenecek.
Sadece bir Kürt bölgesi olma özelliği mi taşıyor? Sınırları nasıl belirlenecek?
Hayır sadece Kürtler değil. Her kesimden oluşumlar var.
Peki kantonların durumu ne olacak?
Kantonların yönetimi olduğu gibi kalacak. Başka bölgeler, mesela Şeddade bölgesinin bir özerk idaresi olur, Tel Abyad ve Şahaba bölgeleri bunlar bir araya gelip bir sistem içerisinde demokratik bir şekilde kalacaklar.
Kuzey Suriye Meclisi’nin toplandığı esnada YPG ile Suriye ordusuna bağlı kuvvetler arasında Kamışlı’da bir gerilim yaşandığı, YPG’nin Suriye ordusuna bağlı güçleri “kuşattığı ve gözaltında tuttuğu” şeklinde bir olay basına yansıdı. Bu federasyon ilanıyla bir bağlantısı var mı?
Yok, hayır, orda başka olaylar oldu. Orada rejim demeyelim de devletin bazı kurumları var. Ufak bir bölge. Bazı Araplar ve Süryaniler var. Bombalar patlatılıyor, fitne yaratmak için rejim bazı şeyler yapıyor. Asayiş işi olduğu için biz doğrudan karışmıyoruz. Oradakiler YPG değildi.
Suriye ve ABD, federasyon kararının ardından “tanımayacağız” dedi, Türkiye’de “Suriye’nin kuzeyinde belli bir etnik kesim tek taraflı adımlar atamaz” şeklinde bir açıklama yaptı. Bu açıklamalara ne diyorsunuz? İkna çalışmalarınız olacak mı? Federasyona ilanı Cenevre görüşmelerine davet edilmek için bir blöf mü ya da?
Hayır, değil. Bu zaten 4 aydan beridir konuşuluyor. Kurtarılan bölgelerle eski bölgeler birbirleriyle nasıl birleşeceği konuşuluyordu. Bu Suriye’nin iç meselesidir, kimseyi ilgilendirmiyor. Kurguları böyle hep yanlış, önemli olmayan tepkiler. Ki Amerika sonra “Suriye halkı kendi düzenini seçecektir, karar onların” diyor.
Buradaki oluşumlar beraber nasıl yaşayabileceğini konuştuğu bir sistem kuruluyor. Bir şeye yönelik değildir. Cenevre ile filan ilişkisi yoktur. Kesinlikle blöf değil.
Yani umursamıyor musunuz yani Suriye ve Amerika’nın tavrını?
Yok, biraz çaba istiyor, onları ikna etmek. En azından sistemin anlaşılması biraz çaba istiyor.
İkna etmeye dönük adımlarınız olacak yani?
Olacak tabi. Orada kurulan komitenin bir kısmı bu işle ilgileniyor. Hem halka, hem basına hem de dışarıya anlatmaya çalışacak, izah edecek.
Peki federasyon ilanın ardından size herhangi bir görüşme talebi geldi mi? “Siz ne yapıyorsunuz?” diyen oldu mu?
İçerideki komiteyle ilişkiler olmuşsa bilmiyorum. Bizim bilgimizin dışında. Eş başkanlık sistemi kuruldu orada. Eş başkanların biri Arap biri de Kürt. Bir de komite de var. İlişkiler ne düzeyde kuruldu, çok ilgilenmedim.
Rusya Suriye’den kısmen çekilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Rusya zaten, rejimi korumaya kurtarmaya gelmişti. Rejim şimdi yeterince sağlamlaştı. Eskisinden iyi durumda. Onun için ihtiyaç yok diye kısmen çekiliyorlar. Onlarla rejim arasında bir durum.
Suriye ordusundan kazanım haberleri geliyor. Cephede son durum nedir?
Bizim bölgelerimizde DEAŞ ve Cephetun Nusra ile çatışmalar oluyor. Bir de Türkiye tarafından desteklenen gruplar var. Onlar sanki ateşkes yokmuş gibi atış yapıyorlar. Demokratik Suriye güçleri ile rejim arasında çatışmalar yaşanıyor.
Türkiye tarafından desteklenen cihadi gruplar Halep çevresinde ve Azez’de Kürtlerle çatışıyor.
Ankara’da 13 Mart Pazar günü bir saldırı daha oldu. Hükümet canlı bombanın PYD ile Suriye ile bir bağlantısı yok ama var mı diye araştırıyoruz açıklama yaptı. Sizinle ilişkisi var mı?
Kesinlikle bizimle ilgisi yok. Biz her zaman söylüyoruz. Türkiye’de istikrar olursa bizim için çok iyi olur. Elimizde ne kadar gelirse istikrarın oluşması için yardımcı oluyoruz. Çatışmalı Türkiye bizim işimize yaramaz.
Peki son olarak neler söylemek istersiniz?
Biz hiçbir zaman Türkiye’ye karşı yanlış bir davranışta bulunmadık. Onun için Türkiye halkının bunu anlaması gerekiyor. Oradaki hükümetin davranışları çok kışkırtıcı. Buna kanmamalarını temenni ediyoruz. Rojava’yı sanki düşmanmış gibi göstermek istiyorlar ama gerçek öyle değil. Rojava hiçbir zaman düşman değildir. Bundan emin olsunlar. (İleri Haber)