Stuttgart |- Almanya’da anayasasının „„129 / b maddesi“ olarak tanınan yasa gerekçe edilerek yargılanan Kürt siyasetçilerden Muhlis Kaya’nın Stuttgart Şehir Mahkemesi’nde görülen duruşmaları dün sonuçlandı.
16 Şubat 2016’dan beri cezaevinde olan Kaya’ya mahkemede dün, savcılığın talebi üzerine 3 yıl 3 ay hapis cezası kesti. Yargılandığı yasa nedeniyle ceza indiriminden yararlanmasına izin verilmeyen Kaya, ancak 2019 yılının Haziran ayına doğru serbest kalabilecek.
Muhlis Kaya, geçtiğimiz hafta son savunmasını Kürtçe yapmıştı. Kürt halkının haklarının ihlal edildiğine dikkat çeken Kaya, Alman hükümeti ve mahkemelerinin Türk devleti ile işbirliği yaptığını söylemişti.
Kaya şunları söylemişti: „Türkiye’nin Kürtlere yönelik katliamlarını Almanya hep görmezlikten, duymazlıktan geldi. Almanya verdiği silah, siyasi destek ile Türkiye devletinin Kürt halkına baskı ve zulmü arttırıldı. Eğer Almanya şimdiye kadar Türkiye’ye bu kadar silah ve siyasi desteği vermeseydi, Türkiye yaptığı siyasi ve katliam soykırımlarını bu düzeye getiremezdi.’’
Stuttgart Eyalet Mahkemesi, geçtiğimiz Mayıs ayında görülen duruşmada, Kürdistan ve Kürt halkının özgürlük mücadelesine ilişkin sunumu okunan Prof. Dr. Norman Paech’in canlı olarak duruşmada dinlenmesi yönündeki talebini reddetmişti.
Kaya hakkında mütalaasını açıklayan savcılık 3 yıl 9 ay hapis cezası talep etmişti. Yargılamanın iç ve dış politikadan bağımsız olduğunu öne süren savcı „Türkiye’ye yardım etmek gibi bir amacımız olamaz. PKK Avrupa’da yasaklı bir örgüt, elimizdeki veriler ve tespitlerden yola çıkıp karar verdik” iddiasında bulunmuştu.
Son yıllarda Almanya’da tutuklanan 11 Kürt siyasetçi ve aktivisten Bedrettin Kavak, Mehmet Demir, Mustafa Çelik, Kenan Baştu, Ali Özel, Ahmet Çelik ve Ali Hıdır Doğan 2 ile 3,5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarpıtılmıştı. Muhlis Kaya’nın dışında Zeki Eroğlu’nun da davası Hamburg’ta görülüyor.
Geçtiğimiz hafta son savunmasını yapan Kürt siyasetçi Zeki Eroğlu için de savcılık 3 yıl 3 ay hapis cezası istiyor. Hamburg mahkemesinin Eroğlu için kararını 21 Temmuz günü açıklaması bekleniyor.
Ayrıca Berlin Bölge Mahkemesi tarafından hakkında 11 Ekim 2016 günü çıkarılan tutuklama kararı nedeniyle cezaevine konulan Kürt siyasetçi Hıdır Yıldırım’ın davası ise önümüzdeki Eylül ayında başlayacak.
Bu arada TKP/ML ve DHKC davalarından yargılanan devrimciler ile Kürt siyasetçilerin „anti terör“ yasası 129b’den yargılanmasına olanak tanıyan Almanya Adalet Bakanlığı’nın soruşturma izninin iptali için yapılan başvurular ise sonuçsuz kalmıştı.
Bu yüzden Kürt siyasetçilerin avukatları Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuşlardı. Federal mahkeme kararını henüz açıklamış değil.